Könyvesfalva - gyerekkönyv ajánló blog

Könyvesfalva - gyerekkönyv ajánló blog

Szókincsfejlesztő könyvek 0-2 éveseknek

2022. február 02. - konyvesfalva

Először is fontos leszögezni, hogy bármilyen mesekönyv használható szókincsfejlesztésre, csupán rajtunk múlik hogyan használjuk. Már a babáknak is van saját ízlésük, egyik könyv jobban tetszik nekik, mint a másik, így ha van olyan darab, amit különösen szívesen forgat a bébi, érdemes azt többféleképpen is használni. Elolvashatjuk a történetet, mesélhetünk neki a látott képekről konkrétan vagy akár elvonatkoztatva (párhuzamba állítva az ő saját világával, pl. egy fogmosós kép láttán beszélhetünk neki arról, hogy ő mikor és hogyan szokott fogat mosni, milyen színű az ő fogkeféje stb., stb…), illetve a látott képre rámutatva megnevezhetjük azt 1-1 szóval. Tulajdonképpen bárhogy is mesélünk neki, biztosak lehetünk benne, hogy hozzájárulunk a szókincs bővüléséhez – persze általában ennek nincs azonnal látszatja, de kétségtelen, hogy előbb-utóbb beérik. :)

Vannak azonban kifejezetten olyan könyvek, amelyek abból a célból készültek, hogy az aktív és a passzív szókincset gyarapítsák. A választék rendkívül széles, találkozhatunk olyan tematikus példányokkal, amelyek egy kifejezett témát dolgoznak fel (pl. farm, otthon, állatok) és a témához kapcsolódó képeket tartalmaznak. Ezek mellett vannak az ún. „univerzális” könyvek, amelyek általában oldalanként tematizálnak, és több tárgykört is bemutatnak. Az én (és a lányaim) személyes kedvencei ez utóbbiak voltak, ezért ebből a kategóriából szeretnék 2 „szótanulós” könyvet ajánlani.

 

elso_szavaim.jpg

Az első, a legeslegnagyobb favorit mindkét gyerkőcnél a Ballon kiadó Az első szavaim c. képeskönyve. 9 témát mutat be (otthon, a kertben, játékok, ételek, ruhadarabok, járművek, állatok, a tanyán, jó éjszakát), minden témához egy duplaoldal tartozik, amelyeken viszonylag nagy, színes, rajzolt képek vannak, azonban az oldalak mégsem túlzsúfoltak. A gyerekek képesek könnyen átlátni, és szerintem a hossza is pont megfelelő, a lányoknak éppen kitartott a lelkesedésük és a figyelmük a végéig. (Persze nem mindig, előfordult olyan is, hogy az első pár oldal után becsukták és másik könyv után néztek.) Én mindkettőjüknél 10-11 hónapos korban vettem elő, akkor még főleg arra használtuk, hogy én mutogattam benne a dolgokat, és néha rákérdeztem, hogy hol van 1-1 tárgy, ezzel kapva egy kis visszajelzést, hogy mely szavakat értik már. Később a mindennapokban látott tárgyakat azonosították a képpel, és lelkesen mutogatták, hogy a szobában is van ajtó és a képen is (nahát!). Miután elkezdtek beszélni (vagy legalábbis szavakat mondani) egyre többször kérdeztem tőlük rámutatva a képekre, hogy „Mi ez?” és ők általában ügyesen megmondták – az akkor már hetek-hónapok óta hallott – tárgyak nevét. Vagy néha faképnél hagytak, és mentek mással játszani, :) De mindkettőjüknél eljött az a korszak (20-24 hónapos koruk között), hogy ők hozták nekem a könyveket, és kérték, hogy kérdezgessem őket, ők pedig boldogan, büszkén mondogatták a szavakat. Ez egy időben kedvenc tevékenység volt, előfordult hogy 2-3x egymás után kellett „kikérdezni” az egész könyvet.

 

mfwb.jpg

A másik szótanulós könyvünk az Usborne kiadó My First Word Book c. kiadványa. Ezt a kisebbik lányomnak szereztem be, és az az igazság, hogy ez a könyv nálam lett kedvenc, ő szívesebben forgatta az előző bejegyzésben bemutatott könyvet, de azért ezt is elővettük jó néhányszor. Ez egy angol nyelvű pédány, de a babákat és kisgyerekeket pont nem érdekli, hogy az oldalakon angol szavak szerepelnek, sőt, még nekünk sem kell tudni hozzá angolul, úgyis a képekről beszélünk nekik.

Ami engem nagyon megfogott ebben a könyvben, az a rendkívül igényes kialakítása. A lapjai átmenetet képeznek a kemény- és puhatáblás lapok között. Vékonyak, de masszívak annyira, hogy a baba ne tudja elszakítani. A My First Word Bookban 13 téma található, nagyon hasonlóak az Első szavaimhoz. Itt is rajzolt képek vannak, azonban itt sokkal jobban kidolgozottabbak és szebbek a képek (érthetetlen, hogy a kettő könyv közül a kislányom miért a másikat preferálta :D). Az oldalak ebben az esetben egy picit zsúfoltabbak, több kép szerepel egy oldalon, de szerintem még ez is átlátható. Előfordulhat azonban, hogy pont emiatt nem lett kedvenc, talán ha 1-2 képpel kevesebb szerepelt volna egy oldalon, akkor nálunk is minden nap előkerült volna. Összességében szerintem szuper ez a kiadvány (mint kb. minden Usborne könyv), és lehet máshol pont ez lesz a legszeretettebb képeskönyv. 

A bejegyzés trackback címe:

https://konyvesfalva.blog.hu/api/trackback/id/tr5817080530

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása